Ondersteuning aanvragen
Ondersteuning aanvragen
Er komt een moment dat je verblijf in het (revalidatie)ziekenhuis eindigt. Met de nodige ondersteuning en aanpassingen is het voor jou misschien mogelijk om opnieuw naar huis te gaan. Soms is er echter zorg en ondersteuning vanuit of in een voorziening nodig. Op deze pagina vind je meer informatie over het aanvragen van ondersteuning.
Tijdens je revalidatie
Het is belangrijk om al tijdens je revalidatie na te gaan of en hoe je je woonsituatie dient aan te passen. Je kan dit doen samen met de sociale dienst van het ziekenhuis, revalidatieziekenhuis of -centrum. Als je ondersteuning nodig hebt ten gevolge van het ongeval, spreek je in de eerste plaats een verzekeringsmaatschappij, het Fonds voor Arbeidsongevallen of een ander gespecialiseerd fonds aan om je schade te vergoeden.
Tijdens onderzoek van de verzekeringsmaatschappij
Daarnaast is het belangrijk om meteen het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) op de hoogte te brengen. Je kan namelijk al de aanvraagprocedure voor ondersteuning bij het VAPH al opstarten terwijl de verzekeringsmaatschappij nog onderzoekt of je recht hebt op een schadevergoeding. Het VAPH en de verzekeringsmaatschappij zullen samen je situatie bekijken en onderling afstemmen wie voor de schadevergoeding kan instaan.
Je ondersteuningsnood in kaart brengen
De Diensten Ondersteuningsplan (DOP) en de Diensten Maatschappelijk Werk (DMW) van je ziekenfonds kunnen je helpen om je ondersteuningsnood in kaart te brengen en helpen je zoeken naar de meest geschikte ondersteuning. Zij kunnen samen met jou een proces van vraagverheldering doorlopen om inzicht te verkrijgen in de voor jou meest aangewezen soort(en) ondersteuning. Deze diensten kunnen daarna samen met jou een ondersteuningsplan Persoonsvolgend Budget (PVB) opstellen om aan te geven welke hulp je nu wenst in te schakelen. Dat plan kan in een later stadium altijd aangepast worden.
- Elke provincie heeft een DOP, de gesprekken zijn gratis en kunnen bij je thuis plaatsvinden. Je moet wel voldoen aan enkele voorwaarden:
- Je hebt een (vermoeden van) handicap;
- Je woont in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
- Bij je ziekenfonds kan je terecht bij een DMW, de gesprekken zijn gratis en kunnen bij je thuis plaatsvinden.
Snel ondersteuning nodig?
Iedereen zijn ondersteuningsnood is anders en de nood eraan kan ook schommelen in verloop van tijd. In bepaalde situaties is er misschien nood aan onmiddellijke ondersteuning. Het VAPH heeft flexibele procedures om onmiddellijk budget ter beschikking te stellen:
- Bij een noodsituatie: bijvoorbeeld het plots wegvallen van je netwerk;
- De spoedprocedure voor bijvoorbeeld een snel degeneratieve aandoening;
- Bij een maatschappelijke noodzaak, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van misbruik of ernstige verwaarlozing;
- Voor jongeren in de overgang naar volwassenhulpverlening.
Heb je een hulpvraag?