Wonen
Wonen
Waarschijnlijk zal je je tijdens je revalidatieperiode al afvragen wat je mogelijkheden zijn op vlak van wonen. Misschien kan je opnieuw thuis gaan wonen met eventuele aanpassingen of zal je gebruik moeten maken van een woonvoorziening. Lees eerst de informatie over financiële ondersteuning om te weten of je gebruik kan maken van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp of Niet-Rechtstreeks Toegankelijke Hulp van het VAPH.
Thuis wonen
Om opnieuw thuis te wonen kan je soms nog nood hebben aan bepaalde hulp. Voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of verpleeghulp kan je een beroep doen op de diensten voor thuiszorg. Je vindt informatie over de soorten thuisvoorzieningen en de adressen op de website van het VAPH. Heb je hier advies bij nodig? Dan kan je terecht bij de Dienst Maatschappelijk Werk van je Ziekenfonds.
Begeleiding
Heb je persoonlijke begeleiding nodig bij het thuiswonen? Dan kan je een beroep doen op ambulante voorzieningen. Via hen kan je hulp krijgen bij algemene dagelijkse activiteiten zoals eten, je wassen en aankleden. Veel ambulante voorzieningen bieden ook financiële en psychosociale begeleiding.
Heb je nood aan intensievere persoonlijke begeleiding? Dan kan je een beroep doen op thuisbegeleiding. Thuisbegeleiders bieden psychologische en opvoedkundige ondersteuning, zowel aan volwassenen met een beperking als aan ouders van een kind met een beperking. Ze helpen je leren omgaan met je beperking en kijken samen met jou naar de toekomst. Een thuisbegeleidingsdienst in je buurt vind je op de website van het VAPH.
Financiële ondersteuning
- Heb je een Persoonsvolgend Budget en wil je persoonlijke begeleiding vinden? Gebruik dan deze wegwijzer van het VAPH. Vink in de wegwijzer individuele praktische hulp of individuele begeleiding aan. Als minderjarige kan je gebruikmaken van je Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) voor assistentie.
- Maak je echter gebruik van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp? Dan kan je persoonlijke begeleiding zoeken via deze wegwijzer van het VAPH. Vink in de wegwijzer individuele praktische hulp of individuele begeleiding aan.
Aanpassingen aan je woning
Opnieuw thuis wonen vraagt soms ook om praktische aanpassingen aan de woning. Hier komen vaak veel kosten bij kijken. Deze kosten kan je geheel of gedeeltelijk terugvragen:
- Ben je jonger dan 65? Dan kan je terecht bij het VAPH. Ze hebben een refertelijst met een opsomming van alle hulpmiddelen waarvoor je bij hen een vergoeding kan ontvangen.
- Ben je ouder dan 65? Dan kan je een beroep doen op de Vlaamse overheid voor verbeterings- en aanpassingspremies.
Woonvoorzieningen
Er zijn verschillende soorten woonvoorzieningen afhankelijk van je noden en wensen.
- Wil je zelfstandig wonen, dan kan je kiezen voor begeleid zelfstandig wonen, beschermd of begeleid wonen.
- Heb je alleen overdag nood aan opvang? Dan kan je kiezen voor een semi-residentiële voorziening, zoals een dagcentrum.
- Zoek je echter opvang voor dag en nacht? Dan zijn er verschillende mogelijkheden bij de residentiële voorzieningen: observatie- en behandelingscentra, internaten, pleeggezinnen, tehuis werkenden, tehuis niet-werkenden, wonen onder begeleiding van een particulier of kortverblijf.
Op de website www.desocialekaart.be kan je makkelijk zoeken naar een zorgvoorzieing in Vlaanderen en Brussel.
Financiële ondersteuning
Heb je een Persoonsvolgend Budget en wil je woonondersteuning vinden? Gebruik dan deze wegwijzer van het VAPH.
Maak je echter gebruik van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp? Dan kan je een woonondersteuning zoeken via deze wegwijzer van het VAPH.
Financiële ondersteuning
Financiële tips rond thuis wonen of wonen in een woonvoorziening lees je in bovenstaande topics. Algemeen kan je wel gebruik maken van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH) of Niet-Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (NRTH) voor financiële ondersteuning.
- RTH: Beperkte handicapspecifieke ondersteuning waarvoor je geen goedkeuring nodig hebt van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). Je kan deze ondersteuning inzetten voor een combinatie van verschillende diensten: begeleiding, dagopvang en verblijf. Je kan hiervoor rechtstreeks naar de erkende zorgaanbieder stappen.
- NRTH: Ondersteuning waarvoor je een aanvraag moet indienen bij het VAPH. De aanvraagprocedure voor minderjarigen en meerderjarigen loopt verschillend.
Op deze pagina van het VAPH vind je meer informatie over tegemoetkomingen, fiscale, sociale maatregelen en dienstverlening van andere instanties inzake wonen.
Hulpverlening
Dienst Maatschappelijk Werk
Elk ziekenfonds heeft een ‘dienst Maatschappelijk Werk’ waar je terecht kan voor een goed gesprek, informatie en advies. Ze helpen je bij alle administratie en tonen je de weg naar de juiste voorzieningen. Ze kunnen ook helpen bij het regelen van thuiszorg.
Je kan de dienst Maatschappelijk Werk telefonisch bereiken of er langsgaan op een zitdag. De contactgegevens vind je op de website van je ziekenfonds. Als je je moeilijk kan verplaatsen, kan je een huisbezoek aanvragen.
Heb je een hulpvraag?