Bednet zorgt voor continuïteit na een verkeersongeval: het verhaal van Amine
Een ongeval heeft een grote impact op de betrokkenen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en sociaal. Daarom is het belangrijk dat slachtoffers de nodige ondersteuning krijgen om hun leven weer op de rails te krijgen. Voor jonge verkeersslachtoffers betekent dit ook dat ze les kunnen blijven volgen. Dankzij onze partner Bednet kunnen kinderen en jongeren die door een ongeval tijdelijk niet naar school kunnen, van thuis uit les volgen en in contact blijven met hun klasgenoten. Het verhaal van Amine toont hoe waardevol deze ondersteuning is.

Amine (12) werd eind vorig jaar op weg van school naar huis aangereden door een auto. "Ik dacht dat alle auto's gestopt waren bij het zebrapad, maar eentje reed toch door. Toen ik overstak, reed de auto mij aan. Mijn been deed veel pijn en ik voelde meteen dat er iets niet goed was," vertelt hij. Omstanders kwamen onmiddellijk helpen, en Amine werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat zijn kuit- en scheenbeen gebroken waren. Hij moest hiervoor enkele ingrepen ondergaan. Hij kreeg te horen dat hij zes weken niet zou kunnen steunen op zijn been en dus in een rolstoel zou zitten. Voor een actieve jongen als Amine was dit een zware klap. “ Ik vond het niet fijn om heel de tijd thuis te zitten. Dat was vermoeiend en ik miste mijn vrienden.”
Ook zijn mama Fatima was erg geschrokken: "Er werd aangebeld en gezegd dat er een ongeval gebeurd was met Amine, en dat we moesten meekomen. De politie en de ziekenwagen waren al ter plaatse. In het ziekenhuis bleek de ernst van de situatie. Amine had veel pijn aan zijn been en kon daardoor amper slapen."
Toen we de school contacteerden, stelden ze meteen Bednet voor. Dit gaf Amine de kans om van thuis uit live de lessen te volgen en in contact te blijven met zijn vrienden. Het verschil was enorm: ineens hadden we onze vrolijke Amine weer terug!
Lessen volgen en sociaal contact
Naast de fysieke en emotionele gevolgen van het ongeval was er ook de vraag: hoe zou Amine zijn lessen kunnen volgen? Naar school gaan was geen optie, maar gelukkig bracht Bednet een oplossing.
Fatima: "Toen we de school contacteerden, stelden ze meteen Bednet voor. Dit gaf Amine de kans om van thuis uit live de lessen te volgen en in contact te blijven met zijn vrienden. Het verschil was enorm: ineens hadden we onze vrolijke Amine weer terug!"
Ook Amine zelf is enthousiast over zijn ervaring met Bednet. "Eerst vonden mijn klasgenoten het een beetje raar dat het materiaal in de klas stond, maar dat wende snel. Een vriend uit de klas mocht de ‘baas’ zijn over de Bednet-set. Hij mocht het toestel elke ochtend aanzetten en hielp om het te verplaatsen als dat nodig was. Het gevoel wende snel voor mij, al vond ik het niet altijd leuk om via de camera in beeld te komen."
"Mijn tip? Doe alsof je gewoon naar school gaat: zet je wekker, leg je spullen klaar en ga op tijd achter je laptop zitten. Dan heb je echt het gevoel van een normale schooldag."
Een waardevolle oplossing voor verkeersslachtoffers
Bij Rondpunt zien we hoe belangrijk een initiatief als Bednet is voor jonge verkeersslachtoffers. Het helpt niet alleen om leerachterstand te vermijden, maar ook om sociaal isolement tegen te gaan.
Gelukkig kon Amine ook bij zijn vrienden terecht om te vertellen over wat er gebeurd was. “Ook in de klas hebben we het even over het ongeluk gehad. Het verkeer was sowieso een thema waarover we het in de les gingen hebben, maar de leerkracht heeft niet extra stilgestaan bij mijn ongeluk of alles errond. Dat was voor mij ook niet nodig.”
Amine kijkt met een positief gevoel terug op deze periode: "Ik zou Bednet zeker aanraden aan anderen in dezelfde situatie. Het gaf me structuur en hielp me om een normaal ritme aan te houden. Mijn tip? Doe alsof je gewoon naar school gaat: zet je wekker, leg je spullen klaar en ga op tijd achter je laptop zitten. Dan heb je echt het gevoel van een normale schooldag."
Ook mama Fatima is blij met het vlotte verloop van de Bednet-periode. “Alles werd snel in orde gebracht. Amine had al enkele weken les gemist, en via Bednet werd die achterstand niet groter. Ook het sociale aspect van zijn vrienden te zien via het toestel, deed erg veel voor zijn gemoed. Wij zagen thuis een groot verschil.”
Over Bednet
Bednet is een gratis vorm van online afstandsonderwijs voor leerlingen die door een ongeval, ziekte of psychische problematiek niet (altijd) fysiek naar school kunnen. Dankzij deze dienst kunnen ze van thuis of het ziekenhuis uit live de les volgen met hun eigen klas. Zo hoeven ze geen lessen te missen en blijven ze in contact met hun klasgenoten.
- Bednet aanvragen kan op elk moment, er is geen wachtlijst. Je kan Bednet al aanvragen vanaf de eerste dag afwezigheid.
- Bednet is gratis voor gezin én school.
- Bednet levert kosteloos al het materiaal. Heb je thuis geen eigen laptop om de les te volgen? Ook dat kan Bednet gratis voorzien.
- Les volgen via Bednet kan je combineren met naar school gaan, TOAH en/of School & Ziekzijn.
Meer weten? Bezoek www.bednet.be of neem contact op via info@bednet.be of 016/20 40 45.