Tools
Rondpunt helpt professionals tijdens hun ondersteuning van betrokkenen bij een verkeersongeval door informatie en praktische tips aan te bieden. Hieronder vind je een overzicht van alle informatieve en praktische tools.
Informatieve tools
Zorg
- Modeldoorverwijsprotocol
Betrokkenen bij een verkeersongeval botsen op een versnipperd aanbod van zorg- en hulpverlening. Om hier een oplossing voor te bieden en continuïteit in de zorg te garanderen ontwikkelden we in 2019 een modeldoorverwijsprotocol. Met dit protocol tillen we de samenwerking tussen verschillende instanties en hulpverleners naar een hoger niveau. Stel je zelf een doorverwijzingsprotocol op? Dan kan je onderling gemaakte afspraken opnemen in een overeenkomst. Zo is er een kader om in de praktijk mee aan de slag te gaan.
Het modeldoorverwijsprotocol bestaat uit drie documenten:- Een sjabloon om een doorverwijsprotocol tussen verschillende diensten op te stellen;
- Een toelichtende bijlage over hoe je met het sjabloon aan de slag kan gaan;
- Een ondersteunende bijlage om het protocol in de praktijk om te zetten.
Sjabloon Toelichtende bijlage Ondersteunende bijlage
- Colloquium Staten - Generaal Verkeersslachtoffers 2016
In 2016 hield Rondpunt een colloquium om de stand van zaken rond de opvang van verkeersslachtoffers te evalueren. Tijdens dit colloquium werden workshops georganiseerd rond medische en psychosociale hulpverlening, mobiliteit, onderzoek en statistiek, justitie, verzekeringen, politie, veroorzakers en re-integratie. In het verslag kan je de reflecties van de deelnemers en de nodige acties voor de toekomst lezen.
Verslag Colloquium Staten-Generaal 2016
- Survey: transposition and implementation EU Directive 2012/29/EU
Alle Europese landen, ook België, zijn verplicht om de rechten van slachtoffers te garanderen. We onderzochten samen met enkele Europese partners en OVK hoe verkeersslachtoffers en hun families de naleving van de rechten ervaren. Uit de resultaten blijkt dat er in België nog ruimte voor verbetering is. Lees meer in het onderstaande onderzoeksrapport.
FEVR report EU Directive
- Summary of existing knowledge
Van maart 2017 tot februari 2019 werkten we in het Europees project 'Victims of road traffic offences' samen met KU Leuven en Moderator. Bij de start van het project verzamelden we de bestaande kennis over de drie hoofdthema's binnen het project: informatie en ondersteuning, interdisciplinaire samenwerking en herstelrecht na een verkeersongeval. Een samenvatting van dit onderzoek vind je in onderstaand document.
Summary of existing knowledge
- Report on Restorative Practices in Road Traffic Offences in Europe
In dit rapport worden de noden van verkeersslachtoffers en veroorzakers ten opzichte van herstelbemiddeling verder uitgediept. Daarnaast lees je er ook enkele good practices van herstelrechtpraktijken in andere EU-lidstaten.
Report on Restorative Practices in Road Traffic Offences in Europe
Re-integratie
- Evaluatie project 'Verloond Talent'
In 2017 gingen we in het project 'Verloond Talent' op zoek naar nieuwe en innovatieve vormen van tewerkstelling voor werkzoekers met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De focus lag hierbij op betaald en inclusief werk. Lees meer over het project en de resultaten in de impactevaluatie van 'Verloond Talent'.
Impactevaluatie 'Verloond Talent'
- De gebruiker bepaalt?
In dit onderzoek wordt nagegaan of de beleidsparticipatie via het Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid in de tewerkstellingssector effect heeft en het advies dus een doorwerking heeft in de praktijk. De bevindingen kan je lezen in onderstaand document.
De gebruiker bepaalt?
- Memorandum Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid
Het Gebruikersoverleg Handicap en Arbeid, kortweg GOHA, heeft als doel om via beleidsparticipatie de deelname van mensen met een arbeidshandicap aan de arbeidsmarkt te verhogen. In hun memorandum formuleert het GOHA aandachtspunten voor het beleid op vlak van tewerkstelling.
Memorandum GOHA
Kinderen en jongeren
- Rouwen op verschillende leeftijden
Kinderen en jongeren gaan anders om met de dood dan volwassenen. In onderstaand document kan je lezen hoe een kind of jongere omgaat met het overlijden van een dierbare.
Rouwen op verschillende leeftijden
- Verwerkingsproces bij kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren reageren anders op een schokkende gebeurtenis dan volwassenen. Leer meer over de reacties van kinderen en jongeren in het onderstaande document.
Het verwerkingsproces bij kinderen en jongeren
Veroorzaker
- Een veroorzaker ondersteunen als professional
Informatieve brochure voor hulpverleners die in contact komen met veroorzakers van verkeersongevallen.
Elk jaar vallen duizenden verkeersslachtoffers. Elk jaar veroorzaken dus evenveel mensen, zonder of met fout, een verkeersongeval. De schaamte en het schuldgevoel zijn vaak groot, drijven veroorzakers in sociaal isolement en weerhouden hen ervan om hulp te vragen of te aanvaarden. Als hulpverlener is het belangrijk om je neutraal en onbevooroordeeld op te stellen en geen beschuldigingen te uiten.
In onderstaande brochure vind je algemene tips, mogelijke vormen van ondersteuning, informatie over de meerwaarde van herstelbemiddeling en advies over contact met (sociale) media.
Praktische tools
Zorg
- Set contactkaarten
Met deze set van 19 contactkaarten geven we kort weer welke diensten er betrokken kunnen zijn in een traject van een betrokkene bij een verkeersongeval. Naast beknopte informatie over de dienstverlening kan je op een contactkaartje ook de contactgegevens van elke dienst vinden.
Set contactkaarten
- Trajectboekje
Verkeersslachtoffers met een niet-aangeboren hersenletsel komen vaak in aanraking met verschillende diensten. Om het overzicht te bewaren werd het Trajectboekje ontwikkeld. Alle betrokken organisaties helpen de betrokken persoon bij het invullen van het boekje en brengen zo mee het traject in kaart.
Trajectboekje
- Draaiboek Ontmoetingsdag CAW, Diensten Maatschappelijk Werk en lotgenotenwerkingen
Dit draaiboek helpt je om een ontmoetingsdag te organiseren tussen CAW, Diensten Maatschappelijk Werk van de mutulatiteiten, lotgenotenwerkingen en eventuele andere organisaties. Het helpt je zowel inhoudelijk als praktisch op weg.
Draaiboek Ontmoetingsdag
Bijlagen draaiboek ontmoetingsdag
- Syllabus training 'Special needs'
In het kader van het Europees project 'Victims of road traffic offences' gaven Rondpunt en KU Leuven vormingen in verschillende landen over de speciale noden van verkeersslachtoffers en nabestaanden. Ter ondersteuning werd een syllabus ontwikkeld. Naast een overzicht omtrent de speciale noden, kan je ook informatie vinden over het belang van informatieverstrekking en interdisciplinaire samenwerking in het traject van verkeersslachtoffers en nabestaanden.
Syllabus training 'Special needs'
- Blueprint Practical Guide
'Als het verkeer je raakt', de praktische gids van Rondpunt, wordt beschouwd als een good practice door alle betrokkene na een verkeersongeval. Verschillende organisaties tonen interesse om dergelijke gids in andere landen of omtrent andere thema's te ontwikkelen. Daarom stelden we een blueprint op met een beschrijving van het ontwikkelingsproces van onze praktische gids.
Blueprint Practical Guide
- Blueprint on interdisciplinary cooperation
Met deze blueprint begeleiden we professionals uit verschillende disciplines in het ontwikkelen van interdisciplinaire samenwerking. We geven informatie over het belang van deze vorm van samenwerking en stelden er een stappenplan voor op.
Blueprint on interdisciplinary cooperation
- Manual on Restorative Justice
Dit handboek bevat informatie over herstelrechtpraktijken na verkeersongevallen en richt zich tot professionals die niet vertrouwd zijn met deze praktijken. Naast informatie bieden we ook getuigenissen en enkele tips en tricks aan over het bespreekbaar maken van herstelrechtpraktijken bij betrokkenen bij een verkeersongeval.
Manual on Restorative Justice in road traffic offences
Re-integratie
- Werkschrift 3 - Arbeidsrehabilitatie
Dit werkschrift geeft een samenvatting over de ontwikkelingen inzake recht op werk voor mensen met een medische, mentale, psychische of psychiatrische problematiek.
Werkschrift 3 - Arbeidsrehabilitatie
- Werkschrift 6 - Net-werkt
Verkeersslachtoffers ervaren vaak drempels bij de zoektocht naar werk. Om het belang van het netwerk in de verf te zetten bij een succesvolle tewerkstelling ontwikkelde Rondpunt samen met partners het GTB-werkschrift 'Net-werkt'. Het werkschrift helpt begeleiders of bemiddelaars bij het creëren van een 'netwerkreflex' en bevat verhalen, methodes en voorbeelden om het netwerk van je cliënt te betrekken in je begeleiding.
Werkschrift 6 - Net-werkt
Kinderen en jongeren
- ZEBRA-kit
De ZEBRA-kit ondersteunt leerkrachten van het kleuter- en lager onderwijs bij de eerste opvang van een kind dat betrokken was bij een verkeersongeval. De kit zet de leerkracht op weg om op een gepaste manier over het verkeersongeval te spreken, met aandacht voor de emotionele impact op het betrokken kind en op de klasgenoten. Leerkrachten kunnen de ZEBRA-kit gebruiken wanneer een kind uit de klas recent met een verkeersongeval geconfronteerd werd, maar ook wanneer een leerling moeite heeft met het verwerken van een verkeersongeval dat een tijd geleden gebeurde.
Ben je geïnteresseerd in de ZEBRA-kit en wil je graag een kit ontlenen? Dat kan gratis voor een periode van vier weken. Voor meer informatie kan je contact opnemen met info@rondpunt.be.
- Booster
Met de lesmap 'Booster' laat je jongeren uit de 1e en 2e graad van het secundair onderwijs stilstaan bij hun gedrag in verkeer en de gevolgen van een verkeersongeval. In de map vind je een DVD met de film Booster en vier uitdagende lessen met theorie en werkbladen.
Interesse? Neem dan contact op met info@rondpunt.be.
- Back-pakketten
Als leerkracht van het secundair onderwijs kan je gratis onze Back-pakketten downloaden.
De Back-pakketten, waarbij de naam verwijst naar de rugzak die de leerling na een schokkende gebeurtenis meedraagt, bieden op een laagdrempelige manier ondersteuning. Het is geen gedetailleerd protocol, maar een houvast met enkele richtlijnen.
Om scholen te ondersteunen, werkte Rondpunt vzw drie praktische Back-pakketten uit:
- Wanneer een leerling getuige is van een verkeersongeval;
- Wanneer een leerling ernstig gewond raakt in een verkeersongeval;
- Wanneer een leerling overlijdt in een verkeersongeval.
Delen