Advies: tijdige en volledige diagnose van een niet-aangeboren hersenletsel
Rondpunt heeft samen met de Hersenletsel Liga en andere vertegenwoordigers van Vlaamse en Waalse patiëntenverenigingen een advies uitgewerkt voor het Observatorium voor Chronische ziekten. In het advies pleiten we onder andere voor een tijdige en volledige diagnosestelling van een niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
Personen met een NAH worden vaak geconfronteerd met onzichtbare gevolgen, zoals cognitieve beperkingen, emotionele en relationele moeilijkheden en gedragsproblemen. De neurologische testen en medische beeldvorming wijzen bij deze onzichtbare gevolgen niet altijd op een hersenletsel of geven niet weer wat de impact van het hersenletsel is op het dagelijks leven.
Om deze en diverse andere redenen krijgen personen met een NAH en hun omgeving niet (op tijd) de juiste ondersteuning. Daarom pleit dit advies onder andere voor een tijdige en volledige diagnosestelling van een NAH, ook van de onzichtbare gevolgen. Hiervoor is een terugbetaald neuropsychologisch onderzoek noodzakelijk, ook buiten de context van een opname. Daarnaast wordt er gevraagd om een terugbetaling van neuropsychologische en/of psychotherapeutische begeleiding voor personen met een NAH.
Het doel van het advies is een
- betere diagnosestelling van NAH
- betere opvolging van de persoon met NAH
- betere maatschappelijke re-integratie van de persoon met NAH
- betere gezondheids- en leefsituatie van de persoon met NAH en zijn omgeving
Het Observatorium voor Chronische ziekten heeft het advies aan de federale Minister van volksgezondheid en sociale zaken (Maggie De Block) en aan de beleidsmakers voor volksgezondheid, sociale zaken en welzijn van de deelregeringen bezorgd.
Het volledige advies (Advies van het Observatorium voor chronische ziekten m.b.t. neuropsychologische diagnose in het kader van daaraan aangepaste opvolging en therapie van personen met een niet aangeboren hersenletsel) kan je hier lezen.
Voor huisartsen ontwikkelden we een LOK-pakket over NAH