Inzage in strafdossier
Inzage in strafdossier
Een van je basisrechten is het recht op het verkrijgen van informatie. Dat is echter niet hetzelfde als het recht op dossierinzage. Of je inzage krijgt, hangt af van de fase van het onderzoek.
Inzage tijdens opsporingsonderzoek
Na een verkeersongeval zal een procureur of zijn substituut meestal een opsporingsonderzoek uitvoeren. Het strafdossier ligt op dat moment bij het betrokken parket. Deze onderzoeksfase is geheim.
In zeldzame gevallen is de procureur bereid om mondeling toelichting te geven aan jou en je naasten. Je zal dan wel een schriftelijke aanvraag moeten indienen.
Inzage tijdens gerechtelijk onderzoek
In een minderheid van de gevallen volgt na een verkeersongeval een gerechtelijk onderzoek. Dat is een zwaardere procedure, geleid door een onderzoeksrechter. Die kan pas een onderzoek starten wanneer de procureur of jij als nabestaande dat vraagt.
Wil je dat er een gerechtelijk onderzoek komt? Dan moet je je burgerlijke partij stellen. Eens je de hoedanigheid van burgerlijke partij hebt, voorziet de wet dat je inzage mag vragen in het strafdossier. Toch is de onderzoeksrechter niet verplicht dit toe te staan. In een aantal gevallen kan hij dit weigeren of beperken tot een deel van het dossier.
Pas wanneer het onderzoek afgerond is, heb je als burgerlijke partij automatisch recht op inzage. Als het dossier geseponeerd werd, is inzage enkel mogelijk als het parket schriftelijke toestemming geeft. Tijdens de inzage kan je je laten bijstaan door een justitie-assistent van de dienst Slachtofferonthaal.
Hulpverlening
Slachtofferonthaal
De justitieassistenten van Slachtofferonthaal maken deel uit van het personeel van de Justitiehuizen. De justitieassistenten werken samen met de procureur des Konings, zodat slachtoffers en hun familie correct worden behandeld op de rechtbank en op het parket.
Slachtofferonthaal zorgt voor:
- Informatie aan slachtoffers en nabestaanden over het verloop van een dossier en de procedure (als de magistraat akkoord gaat);
- Bijstand en ondersteuning tijdens zittingen (je kan je vragen voor de magistraat doorgeven aan de justitieassistent);
- Bijstand bij inzage in het dossier;
- Teruggave van overtuigingsstukken op vraag van de magistraat.
In principe neemt de justitieassistent contact met jou op, op vraag van de procureur. Zelf een afspraak maken met Slachtofferonthaal kan door contact op te nemen met een Justitiehuis bij jou in de buurt. De tussenkomst van de dienst Slachtofferonthaal is gratis.
Overzicht juridische stappen
Download hieronder een helder overzicht van de juridische stappen. Heb je hier nog vragen bij? Contacteer ons via hulpvraag@rondpunt.be!