Burgerlijke partijstelling
Burgerlijke partijstelling
Heb je schade geleden? Dan kan je je burgerlijke partij stellen. Hieronder lees je meer over de soorten burgerlijke partijstelling en de rechten die je dan krijgt.
Voordelen burgerlijke partijstelling
Door je burgerlijke partij te stellen, verkrijg je heel wat rechten:
- Je kan een schadevergoeding eisen;
- Je kan inzage vragen in het strafdossier. Je krijgt deze inzage meestal pas als alle onderzoeksdaden achter de rug zijn;
- Je kan bijkomende onderzoeksverrichtingen aanvragen om de volledige waarheid over het ongeval te achterhalen;
- Als het onderzoek langer dan een jaar duurt, kan je vragen om het weer op gang te trekken.
Soorten burgerlijke partijstelling
Je kan op verschillende momenten tijdens de juridische procedure je burgerlijke partij stellen. Ofwel doe je dit tijdens de zitting op de politierechtbank, ofwel voor de onderzoeksrechter als de onderzoeksfase nog lopende is.
Tijdens de onderzoeksfase
Tijdens het opsporingsonderzoek kan je ervoor zorgen dat er een onderzoeksrechter wordt aangesteld. Dat doe je door een klacht met burgerlijke partijstelling in te dienen. Op die manier word je partij in de hele procedure en heb je het recht om je standpunt kenbaar te maken voor er verdere beslissingen genomen worden. Je kan dit zelf doen of hierbij hulp vragen van je advocaat.
Je burgerlijke partij stellen voor de onderzoeksrechter kan op twee manieren:
- Als er al een onderzoeksrechter aangeduid is in het dossier, dan moet deze enkel nog nota nemen van je burgerlijke partijstelling. Je zal dan geen borgsom moeten betalen.
- Als de zaak nog niet aanhangig gemaakt is bij een onderzoeksrechter, dan moet je eerst een klacht indienen bij de griffie van de bevoegde correctionele rechtbank. Voor de kosten van het onderzoek zal je een borgsom van 250 tot 750 euro moeten betalen.
- Wordt de veroorzaker van het ongeval veroordeeld? Dan wordt deze borgsom, eventueel na aftrek van de gerechtskosten bepaald in het vonnis, terugbetaald.
- Wordt de veroorzaker van het ongeval vrijgesproken of buiten vervolging gesteld door de rechter? Dan zal je zelf de kosten van eventuele onderzoeken door deskundigen moeten betalen. Deze kosten kunnen oplopen.
Tijdens de zitting
Als de veroorzaker van het ongeval vervolgd wordt, kan je zelf of je advocaat je burgerlijke partij stellen tijdens de zitting van de politierechtbank. Deze zitting heeft als doel om de verantwoordelijke van het ongeval te laten veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding aan jou. Je legt hiervoor een eenvoudige verklaring af op de zitting zelf.
Burgerlijke partijstelling voor de politierechter is de snelste en goedkoopste manier om een schadevergoeding te vorderen via het gerecht.
Ook als de procureur overgaat tot een seponering, heb je nog steeds het recht om een schadevergoeding te eisen. Dat doe je via een burgerlijke vordering, gericht tegen de veroorzaker of tegen de verzekeringsmaatschappij die de burgerlijke aansprakelijkheid van de veroorzaker dekt. Is de veroorzaker van het ongeval niet verzekerd? Dan kan je je wenden tot het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds.
Overzicht juridische stappen
Download hieronder een helder overzicht van de juridische stappen. Heb je hier nog vragen bij? Contacteer ons via hulpvraag@rondpunt.be!