Strafrechtelijke en burgerrechtelijke procedure
Strafrechtelijke en burgerrechtelijke procedure
Volgens de wet kan er op twee manieren een strafdossier samengesteld worden ter voorbereiding van een strafproces. Ofwel via een opsporingsonderzoek, ofwel via een gerechtelijk onderzoek. Het strafproces zelf kan via een strafrechtelijke procedure op de correctionele rechtbank verlopen, of via een burgerrechtelijke procedure op de politierechtbank.
Voorbereiding op strafprocedure
Het opsporingsonderzoek
Onmiddellijk na een ongeval met slachtoffers, zal de procureur des Konings een opsporingsonderzoek, waar hij de leiding over heeft, opstarten. Hij zal instructies meegeven aan de politie aanwezig op de plaats van het ongeval. Onderstaande maatregelen kan hij treffen:
- De betrokken voertuigen in beslag nemen;
- Het aanstellen van een verkeersdeskundige om de omstandigheden van het ongeval te achterhalen;
- Het rijbewijs van de chauffeur die het ongeval veroorzaakte, tijdelijk intrekken;
Tijdens het opsporingsonderzoek kan je de procureur aanschrijven met de vraag om je op de hoogte te houden van het dossier.
TIP - Het is goed om je te laten registreren als benadeelde persoon. Zo word je op de hoogte gebracht van belangrijke stappen in de gerechtelijke procedure.
Als het opsporingsonderzoek afgerond is, zal de procureur beslissen om ofwel over te gaan tot vervolging van de veroorzaker, ofwel tot seponering. Die laatste beslissing moet de procureur motiveren. Als benadeelde persoon of als burgerlijke partij zal je op de hoogte gebracht worden van zijn besluit.
Het gerechtelijk onderzoek
De procureur kan na het opsporingsonderzoek beslissen om zelf verantwoordelijk te blijven voor het onderzoek of om een onderzoeksrechter in te schakelen. Meestal wordt een onderzoeksrechter pas gevorderd bij zeer zware feiten, bijvoorbeeld wanneer een bevel tot aanhouding nodig is. Op dat moment is er sprake van een gerechtelijk onderzoek.
TIP- Als je zelf wil dat er een gerechtelijk onderzoek komt, dan kan je je burgerlijke partij stellen voor de onderzoeksrechter.
Bij afronding van het gerechtelijk onderzoek, maakt de onderzoeksrechter het dossier over aan de procureur.
Strafrechtelijke procedure
Een strafrechtelijke procedure wordt ingezet wanneer onderzoek aantoont welke betrokkene de verkeersregels niet naleefde. Het doel is om de beklaagde te veroordelen voor een overtreding van de wegcode en eventueel voor het onopzettelijk verwonden van een persoon. De vervolging wordt ingesteld door het parket en kan leiden tot een boete, gevangenisstraf, werkstraf en een rijverbod.
Als het parket de veroorzaker van het ongeval niet vervolgt, dan kan je proberen om een strafvordering af te dwingen via een rechtstreekse dagvaarding voor de politierechtbank.
Burgerlijke procedure
Een burgerrechtelijke procedure is gericht op het herstel van de schade die de veroorzaker heeft aangericht. De politierechtbank is bevoegd om zich uit te spreken over alle vorderingen tot schadevergoeding als gevolg van een verkeersongeval en dit ongeacht de grootte van het bedrag.
Overzicht juridische stappen
Download hieronder een helder overzicht van de juridische stappen. Heb je hier nog vragen bij? Contacteer ons via hulpvraag@rondpunt.be!