Werken
Werken
Heb je een blijvende beperking opgelopen na je verkeersongeval? Dan is opnieuw aan het werk gaan vaak een grote stap. Eventueel kan je met je vroegere werkgever afspraken maken over een stapsgewijze terugkeer. Je kan ook op zoek gaan naar een nieuwe job of aan de slag gaan bij een socialewerkvoorziening.
Terug naar je oude werkgever
Informeer bij je vroegere werkgever wat de mogelijkheden zijn om terug te keren. Volgens je 'recht op redelijke aanpassing' kan je namelijk vragen of je werkplek, takenpakket of andere zaken worden aangepast.
Bij de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) kan je terecht voor informatie over bijvoorbeeld tewerkstellingsondersteunende maatregelen, zoals tegemoetkomingen voor verplaatsingskosten of een Vlaamse ondersteuningspremie (VOP). Ook kan je via hen loopbaanbegeleiding volgen, een recht voor elke werknemer.
Bedrijfsleider Marc had een motorongeval en getuigt hier over terugkeer naar zijn oude werkgever, in een nieuwe functie.
Verkeersslachtoffer Emilie liep een niet-aangeboren hersenletsel op en ging ook opnieuw aan de slag bij haar oude werkgever. Ontdek haar positieve ervaringen in de video hieronder.
Een nieuwe job
In je zoektocht naar een nieuwe job kan je aankloppen bij de VDAB. Ze bieden onder andere trajectbegeleiding en sollicitatietips aan en kunnen je doorverwijzen naar gespecialiseerde begeleiding wanneer dit nodig is. Meer informatie over begeleiding van personen met gezondheidsproblemen of een arbeidsbeperking vind je hier.
Om een traject te starten bij de VDAB kan je contact met ze opnemen of jezelf online inschrijven.
Gespecialiseerde bemiddeling
Volstaan de basisdiensten van de VDAB niet? Dan kan je worden doorverwezen naar een GTB (Gespecialiseerd Team Bemiddeling) of een GOB (Gespecialiseerd Opleidings-, Begeleidings- en bemiddelingsdienst) voor begeleiding op maat.
Nieuwsgierig naar hoe een traject bij de VDAB kan lopen? Lees de getuigenis van Annelien die betrokken raakte bij een verkeersongeval.
Sociale tewerkstelling
Is een gewone baan vanwege je beperking lastig geworden? Dan kan je aan het werk in een bedrijf dat deel uitmaakt van de sector 'sociale economie' of bij een 'maatwerkbedrijf'. Nadat je arbeidsbeperking erkend werd bij de VDAB, kan je ook bij hen terecht om jou samen met een GTB of GOB te begeleiden in het Sociaal Economisch Circuit (SEC).
Soms is een betaalde job (nog) niet haalbaar. Dan kan je ervoor kiezen om, eventueel als tussenstap, aan de slag te gaan in een niet-betaalde job. Op die manier behoud je ook je uitkering.
Ook zijn er vele initiatieven op het gebied van vrijwilligerswerk. Via het Steunpunt Vrijwilligerswerk of Give a Day kan je op zoek gaan naar gepast vrijwilligerswerk.
Vragen over werken na een verkeersongeval?