Persbericht campagne vluchtmisdrijf

Vorig jaar was er bij 1 op de 8 ongevallen met gewonden in Vlaanderen sprake van vluchtmisdrijf, 2.766 bestuurders lieten een slachtoffer gewond achter. Rondpunt vzw roept iedereen op om een slachtoffer in nood altijd te helpen en deze belofte kenbaar te maken op www.ikblijferbij.be.
Als bondgenoot van slachtoffers, veroorzakers, naasten en nabestaanden, hoort Rondpunt uit hun verhalen hoeveel extra leed vluchtmisdrijf berokkent. Niet weten wat er juist gebeurd is bemoeilijkt het verwerkingsproces, maar hierdoor verloopt ook de juridische en verzekeringstechnische afhandeling moeizamer. Ook veroorzakers hun verwerkingsproces raakt verstoord eens ze beseffen dat ze geen verantwoordelijkheid namen voor hun daden. Bovendien blijven slachtoffers en hun geliefden achter met de vraag ‘Waarom werd ik niet geholpen? Was ik het niet waard?’ Vele vragen blijven onbeantwoord, ook voor Amber (18) die begin dit jaar aangereden werd met de fiets. Ze bleef alleen achter met een flinke hoofdwonde en kneuzingen. Lees hier haar verhaal.

“Elke keer als ik een witte bestelwagen zie,
vraag ik me af of dat mijn aanrijder is”
Al sinds 2016 sensibiliseert Rondpunt vzw over het hallucinante fenomeen vluchtmisdrijf. Maar helaas, de fight-or-flightreactie, het zogenaamde wegvluchten in blinde paniek, bestaat. Net als Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir is Rondpunt vzw ervan overtuigd dat we moeten inzetten op alle mogelijke manieren om foutief verkeersgedrag te wijzigen.
"Inzicht geven in de gevolgen van vluchtmisdrijf is één belangrijke manier. Een andere manier is iedereen doen beseffen dat een vluchtreactie bestaat. Iedereen die betrokken raakt bij een verkeersongeval zal deze vluchtreactie in mindere of in meerdere mate voelen. Het is een reflex die jou ook kan overkomen. Het kan zijn dat je niet beseft wat er net gebeurd is, je emoties nemen de bovenhand, of misschien heb je schrik van wat je te zien zal krijgen. Daarom moeten we met z’n allen op voorhand stilstaan bij wat we gaan doen als we ooit een ongeval veroorzaken of zien gebeuren en voor onszelf een standaardprocedure bepalen." - Marlies Sandra, Coördinator Communicatie bij Rondpunt vzw
Rondpunt vzw roept met haar sensibiliseringscampagne 'Ik blijf erbij' iedereen op om nu al stil te staan bij hoe te handelen na een ongeval en bovenal nu al online te beloven op www.ikblijferbij.be om een slachtoffer in nood altijd te helpen. Erbij blijven is het enige goede antwoord. Wie een reminder wil voor de gemaakte belofte, kan een gratis (autoraam)sticker bestellen.

Ik teken de petitie op www.ikblijferbij.be!