Briger Vandael wint de Rondpunt Journalistenaward!
Naar jaarlijkse gewoonte zet Rondpunt een journalist(e) in de bloemetjes die het afgelopen jaar een verkeersslachtoffer, naaste, nabestaande of veroorzaker op de meest respectvolle manier interviewde. Dit jaar konden we helaas niet langs op een redactie en daarom zochten we Birger Vandael, journalist bij Het Laatste Nieuws (HLN), op tijdens een videovergadering om hem te verrassen met de boodschap dat hij de terechte winnaar is van de Journalistenaward 2020. En dat zag er zo uit!
Birger Vandael was voor Rondpunt de meest respectvolle journalist die in 2020 een betrokkene bij een verkeersongeval interviewde. In een coronajaar ging er minder aandacht naar verkeer en de slachtoffers die daarbij vielen. Toch schreef Birger drie artikels doorheen het jaar:
“Het verlies van een kind wordt nog te vaak weggestopt”
Winnie schreef een boek nadat haar 13-jarige dochter om het leven kwam bij een verkeersongeval. Ze wil met haar boek beschrijven hoe het is om een kind te verliezen en zo lotgenoten helpen. “Er is niet overal plaats om te rouwen. Het verlies van een kind wordt nog te vaak weggemoffeld. Nochtans is het belangrijk om daarover te kunnen praten”, vertelt Winnie.
“Als aasgieren met smartphone tussen de wrakken”
Kenny was getuige van een zwaar verkeersongeval met een groot aantal betrokkenen. Hij bood als een van de eersten hulp in plaats van te filmen en foto’s te maken. "Ik ben, tot het ongenoegen van sommige mensen, ook gaan checken hoe de veroorzaker eraan toe was. Iedereen maakt fouten en verdient hulp", vertelt Kenny.
“Na mijn ongeval heb ik snel moed gevat”
Sven raakt na een verkeersongeval vanaf de borst verlamd. “Al snel werd duidelijk dat ik de rest van mijn leven zou moeten doorbrengen in een rolstoel”, vertelt Sven. Na een zware revalidatie gaat hij bijna dagelijks op pad met zijn handbike. Op die manier legde Sven de afgelopen vier jaar al ruim 45.000 kilometer af en is hij een inspiratie voor anderen.
Telkens kwam dus een ander soort betrokkene aan het woord. Birger besteedde steeds op een empathische manier aandacht en altijd vanuit het perspectief van de betrokkene, zonder deze extra schade te berokkenen.
De aanpak van Birger
Winnie, een van de geïnterviewden, had lovende woorden over de aanpak van Birger. “Birger koos ervoor om niet alleen over het ongeval te schrijven, maar wilde ook het rouwproces in de kijker zetten. Dat getuigt van veel respect naar ons toe. Het is zo belangrijk om het over rouwen te hebben en om elkaar te helpen, om te overleven”, vertelt Winnie.
Birger bleef altijd zeer correct, beleefd, vriendelijk en meelevend. “Hij kent zijn job en weet hoe hij je op je gemak kan stellen. Hij overliep het verhaal dat hij noteerde en liet het ook nalezen. Hij hield rekening met mijn gevoelens en maakte er zo een respectvol artikel van”, aldus Winnie.
De Rondpunt Journalistenaward
Birger is zo de zesde journalist(e) op rij die een award krijgt van Rondpunt. Elk jaar bevraagt Rondpunt verkeersslachtoffers, naasten, nabestaanden en veroorzakers over hun ervaringen met de media. Dat doen we via vragenlijsten die peilen naar het handelen van de journalist(e). Uit die ingevulde vragenlijsten selecteerden we de journalist(e) die het meest respectvol handelde, en dit op basis van de Journalistieke Code. Door het uitreiken van een Journalistenaward stimuleren we journalisten om op een correcte manier om te gaan met betrokkenen bij een verkeersongeval om zo onnodige extra emotionele schade na een ongeval te voorkomen.
Word jij dit jaar als verkeersslachtoffer, naaste, nabestaande of veroorzaker geïnterviewd? Laat het ons weten via info@rondpunt.be en misschien kan jij volgend jaar jouw favoriete journalist(e) in de bloemetjes zetten!