Kosten
Kosten
De kosten van een gerechtelijke procedure kunnen soms oplopen. Wie deze kosten moet betalen, lees je op deze pagina.
Kosten advocaat
Het is altijd zinvol je te laten bijstaan door een advocaat, hij kan erop toezien dat al je rechten gegarandeerd worden. De kosten hiervoor kunnen echter oplopen. Bij een verkeersongeval kan je vaak gebruik maken van een rechtsbijstandverzekering, een polis die voorziet in bijstand door een advocaat. Dat verlicht de advocaatskosten enigszins.
Wanneer je over onvoldoende financiële middelen beschikt, is een advocaat verplicht je kosteloze bijstand te verlenen (het vroegere pro Deo). Bijstand door een advocaat is volledig gratis voor alleenstaandien die netto maximum 978 euro per maand verdienen. Meer informatie lees je op de website van Pro Deo Advocaten.
Lees zeker ook de informatie over de rechtsplegingsvergoeding indien je in je gelijk gesteld werd door de rechtbank.
Rechtsplegingsvergoeding
Sinds 2008 zegt een nieuwe wet dat de in het ongelijk gestelde partij een forfaitaire vergoeding voor de advocaatskosten moet betalen aan de in het gelijk gestelde partij. Indien je een rechtszaak wint, moet je dus nog altijd zelf de kosten en erelonen van je eigen advocaat betalen, maar je kan er een deel van recupereren. Vraag meer informatie hierover bij je advocaat of via de Orde van Vlaamse Balies.
Gerechtskosten
De rechtbank beslist in het vonnis wie de gerechtskosten moet betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten van dagvaarding, rolrecht en attesten. Meestal is het de verliezende partij die moet betalen. Word je samen met de andere partij deels in het gelijk en deels in het ongelijk gesteld? Dan kan de rechtsbank een verdeelsleutel opleggen. Ze kan ook beslissen dat elke partij de eigen kosten moet dragen.
Gratis bijstand
Binnen justitie kan je bij verschillende diensten terecht voor gratis bijstand:
- De Justitiehuizen van het parket bieden onder andere juridsiche eerstelijnsbijstand. Je krijgt er een antwoord op eenvoudige juridische vragen.
- Bij de dienst Slachtofferonthaal geven justitie-assistenten gratis informatie over je dossier en het verloop van de gerechtelijke procedure.
Hulpverlening
Slachtofferonthaal
De justitieassistenten van Slachtofferonthaal maken deel uit van het personeel van de Justitiehuizen. De justitieassistenten werken samen met de procureur des Konings, zodat slachtoffers en hun familie correct worden behandeld op de rechtbank en op het parket.
Slachtofferonthaal zorgt voor:
- Informatie aan slachtoffers en nabestaanden over het verloop van een dossier en de procedure (als de magistraat akkoord gaat);
- Bijstand en ondersteuning tijdens zittingen (je kan je vragen voor de magistraat doorgeven aan de justitieassistent);
- Bijstand bij inzage in het dossier;
- Teruggave van overtuigingsstukken op vraag van de magistraat.
In principe neemt de justitieassistent contact met jou op, op vraag van de procureur. Zelf een afspraak maken met Slachtofferonthaal kan door contact op te nemen met een Justitiehuis bij jou in de buurt. De tussenkomst van de dienst Slachtofferonthaal is gratis.
Overzicht juridische stappen
Download hieronder een helder overzicht van de juridische stappen. Heb je hier nog vragen bij? Contacteer ons via hulpvraag@rondpunt.be!