Contact met de veroorzaker
Contact met de veroorzaker
Herstelbemiddeling
Wanneer je een dierbare verloor in een verkeersongeval, blijf je vaak met vragen zitten over hoe dit is kunnen gebeuren? Of je vraagt je misschien af wie de veroorzaker is en of hij spijt heeft van wat er gebeurd is?
Zelf contact opnemen met de tegenpartij is vaak moeilijk, omdat je je misschien te emotioneel, kwaad, gekwetst of bang voelt. De tussenkomst van een neutrale bemiddelaar kan hierbij helpen. Deze persoon legt het eerste contact met de andere betrokken patij en probeert een dialoog tot stand te brengen.
De bemiddelaar kan gesprekken met jou en de veroorzaker apart hebben en zo boodschappen overbrengen. Maar jullie kunnen er ook voor kiezen om elkaar te ontmoeten in een gesprek. Zo'n gesprek wordt goed voorbereid. In het reflectiedocument onderaan de pagina vind je een lijst met enkele voorbeelden van vragen die tijdens bemiddeling naar boven kwamen.
Wil je graag contact met de veroorzaker? Dan kan je terecht bij Moderator, het Forum voor Herstelrecht en Bemiddeling. De bemiddeling is vrijwillig, verloopt vertrouwelijk en is gratis.
Leestips
'Het spijt mij'
Over bemiddeling na een verkeersongeval
"Een kind verliezen, dat is verwoestend. Ik heb er geen ander woord voor. Verwoestend." Viviane vertelt in het vierde boek van Sabine Cocquyt over het ongeval waarin haar zoon Nathan omkwam. Omdat ze nog met zoveel vragen zaten over wat gebeurd was, gingen ze in op het aanbod van de veroorzaker en Moderator om in gesprek te gaan. Ze legt uit hoe dankzij bemiddeling de stukjes van de puzzel gelegd worden en waarom dat zo belangrijk is.
Het volledige verhaal van Viviane lees je in 'Het spijt mij'.
" Een verhaal kunnen vertellen bij de dood van je dierbaren, hoe wezenlijk belangrijk is dat niet in een rouwproces? En ja, het wordt me nu steeds duidelijker, ook daarvoor kan bemiddeling zeer zinvol zijn. Weet je, ze spreken over 'herstelbemiddeling'. Daar zit dat woord 'herstel' in. Maar herstel, dat voel ik nu nog niet. Voor mij betekent het vooral antwoorden krijgen en de veroorzaker een menselijk gezicht geven. En een zekere rust vinden. Al was het alleen nog maar in het besef dat hij het er ook heel moeilijk mee heeft". - Viviane