Afscheidsceremonie
Afscheidsceremonie
Er zal je al snel gevraagd worden of je een crematie of begrafenis wil voor je dierbare. Soms heeft de overledene bij leven zijn keuze zelf bepaald, bij de burgerlijke stand. Zoniet, kunnen de nabestaanden kiezen voor een passende plechtigheid.
Afhankelijk van de (geloofs)overtuiging van de overledene, kan je kiezen voor een religieuze, een vrijzinnig-humanistische of een burgerlijke afscheidsplechtigheid. Hiervoor kan je terecht bij respectievelijk de vertegenwoordigers van de erediensten, de Centra Morele Dienstverlening en de crematoria of de begrafenisondernemers.
Enkele tips
- Het kan een grote steun zijn om iemand die je vertrouwt te vragen om je bij te staan in beslissingen met financiële gevolgen. Het is normaal dat je in deze moeilijke omstandigheden zelf weinig nadenkt over sommige kosten, zoals die voor een kist of de plechtigheid. Je vertrouwenspersoon kan aandacht hebben voor de financiële haalbaarheid van de beslissingen die je neemt.
- Hou alle bewijzen van gemaakte kosten bij. Eventueel kan je een beroep doen op een verzekering die de kosten voor het vervoer en de begrafenis van een verkeersslachtoffer terugbetaalt.
- Vraag aan de begrafenisondernemer steeds een offerte. Zo voorkom je eventuele geschillen over de rekening. Aarzel niet om de nodige uitleg te vragen bij de diverse uitgavenposten.
Hulpverlening
Levensbeschouwelijke hulp
Als je leven plots verandert, kan je met vragen zitten over de zin van het leven of over de evolutie die je zelf doormaakt. Je kan deze vragen bespreken met een vertegenwoordiger van jouw levensovertuiging, zoals een priester, imam, dominee of rabbijn. Ook kan je terecht bij een vrijzinnig humanistisch consulent van het Huis van de Mens.
Meer informatie verkrijg je bij de centrale contactpunten van de levensbeschouwingen:
Administratieve Raad van de Protestants-Evangelische Eredienst
Centraal Israëlitisch Consistorie van België
Executief van de Moslims in België
Centraal Comité van de Anglicaanse Eredienst in België