Zelfzorg
Zelfzorg
Je dagelijks leven
Een ziekenhuisopname kan soms heel lang aanslepen. Net zoals een eventueel verblijf en eventuele behandeling in een revalidatiecentrum of revalidatieziekenhuis. Om deze situatie vol te kunnen houden, is het als naaste belangrijk dat je regelmaat inbouwt in je dagelijkse leven. Probeer jezelf voldoende rust en ontspanning te gunnen, ook al is dat heel moeilijk.
Vraag eventueel of iemand anders een keer naar het ziekenhuis kan gaan of maak een beurtrol op. Zo kan je zelf eens een avond thuis doorbrengen.
Dat is niet onbelangrijk wanneer het verkeersslachtoffer een van je kinderen is en er thuis nog broers en zussen zijn. Kinderen tonen in de meeste gevallen wel veel begrip voor de zorgen en problemen van hun ouders, maar zij hebben zelf ook aandacht nodig, soms veel meer dan je denkt. Neem de nodige tijd voor jezelf, je gezin of voor je (andere) kinderen.
Respijthuizen
Het is voor jou als naaste van een verkeersslachtoffer belangrijk om af en toe op adem te komen als de zorg voor je kind te zwaar is. Een respijthuis vangt kinderen en adolescenten op die een ernstige fysieke of chronische aandoening hebben. Wanneer je als ouder de medische en verpleegkundige zorg even niet meer kan opnemen, neemt het respijthuis deze zorg tijdelijk over. Zo kan je extra aandacht besteden aan jezelf en eventueel je partner of andere kinderen. Er bestaan drie respijthuizen:
Is je kind meerderjarig? Neem dan contact op met het VAPH om na te gaan of je via hen een beroep kan doen op respijtzorg.